انواع سنگهای ساختمانی و کاربرد آنها

سنگ، از جمله مصالح پرکاربرد ساختمانی است که نسبت به سایر مصالح ساختمانی قابلیت های منحصر به فردی دارد. با پیشرفت تکنولوژی استخراج سنگ های ساختمانی آسان تر از گذشته شده که به دنبال آن در صنعت ساختمانی، سنگ به یکی از پرمصرف ترین مصالح ساختمانی شناخته شده است.
اگر دقت کرده باشید امروزه کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که برای نمای بیرونی و حتی داخلی ساختمان خود از سنگ استفاده نکرده باشد. این مسئله نشان دهنده آن است که سنگ در معماری جایگاه ویژه ای دارد.
سنگ ها همان مواد سخت و مقاومی هستند که از نظر جنس و رنگ بسیار متنوع بوده، و میتوان گفت علاوه بر آن که نقش موثری در مقاومت ساختمان دارند، از نظر نمای ظاهری برای زیباتر کردن ساختمان ها و بناهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
جلاپذیری مطلوب، مقاومت در برابر حرارت و رطوبت، غیر قابل نفوذ بودن، مقاومت در برابر تغییرات آب و هوایی، پایداری در برابر مواد اسیدی و قلیایی و ثبات رنگ و… از ویژگی های سنگ های ساختمانی می باشد، که توانسته نظر بسیاری از معماران و طراحان داخلی را به خود جلب کند.
انواع مختلف سنگ های ساختمانی که هریک خصوصیاتی دارند موجب شده تا هر یک در مصارف مختلفی به کار گرفته شوند. از سنگ ها در مصارفی مانند زیر سازی جاده ها، نماکاری، کف خیابان و پیاده روها، دیوار و شالوده و انواع تزئینات مورد استفاده قرار میگیرد.
ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با انواع سنگ های ساختمانی و کاربرد آنها آشنا سازیم، تا بتوانید با انتخاب درست سنگ مورد نظر خود، بهترین بهره را از نظر زیبایی و معماری برده باشید.
ویژگی های یک سنگ ساختمانی مناسب
پیش از آن که بخواهیم در مورد انواع سنگ های ساختمانی و کاربرد هریک صحبت کنیم. لازم است تا ویژگی های یک سنگ ساختمانی مناسب را بشناسید. این امر باعث میشود تا بتوانید بهترین سنگ را انتخاب کنید.
بافت سنگ
بافت سنگ باید به گونه ای باشد که ترک، شیار و رگه های سست نداشته و کاملا یکنواخت و بدون پوسیدگی باشد. در یک کلام سنگ ساختمانی انتخابی شما باید سالم باشد.
جذب آب
یکی از مسائلی که به هنگام خرید سنگ ساختمانی باید به آن توجه کرد این است که سنگ نباید در آب متلاشی و حل شود. یعنی سنگ نباید آب زیادی را به خود جذب کند.
پاكيزگی
آلوده نبودن به مواد طبیعی و مصنوعی از ویژگی های یک سنگ ساختمانی مناسب است. به طور کلی سنگ کاملا تمیزی را باید به کار گرفت.
پايداری سنگ در برابر عوامل محيطی
سنگی مناسب است که در برابر شرایط فیزیکی و شیمیایی محیط مقاومت و پایداری لازم را داشته باشد. بنابراین هنگامی که در معرض یخبندان، باد، تغییرات دما و عوامل فرسایشی قرار میگیرد، باید توانایی این را داشته تا در برابر عوامل محیطی مقاوم باشد.
پايداری مكانيكی
پایداری مکانیکی سنگ های ساختمانی باید به نحوی باشد تا، تاب فشاری برای قطعه های باربر از 150 کیلوگرم بر سانتی متر کمتر نباشد.
برای خواندن مقالات بیشتر کلیک کنید.
انواع سنگ های ساختمانی و کاربرد آنها
سنگ کوارتزیت
به دنبال دگرگونی ماسه سنگ که در اثر فشار و گرمای بالا در لایه های زمین به وجود می آید، سنگ کوارتزیت ساخته میشود. این سنگ بسیار سخت بوده که سطح آن زبر و سخت و در عین حال بلوری است. سنگ کوارتزیت در رنگ های قرمز، خاکستری و قهوهای در بازار یافت میشود.
سنگ کوارتزیت از نظر ظاهری شبیه مرمریت بوده اما از نظر مقاومت از آن بالاتر است. هم چنین این سنگ به سنگ گرانیت شباهت زیادی داشته اما از آن سخت تر است.
از سنگ های مقرون به صرفه ساختمانی میتوان به کوارتزیت اشاره کرد. زیرا قیمت آن نسبت به سایر سنگ ها پایین تر می باشد.
سنگ کوارتزیت به دلیل مقاومت بسیار بالایی که در برابر هوازدگی دارد میتواند گزینه مناسبی برای نماکاری ساختمان ، بازسازی دیوارها و پوشش آنها باشد. هم چنین برای دکوراسیون خانه مانند پذیرایی، سرویس بهداشتی و آشپزخانه و همین طور سطح پله ها و کف زمین کاربرد بسیاری دارد.. سنگ گرانیت
سنگ گرانیت از دسته های سنگ های آذرین بوده که در رنگ های قرمز، سیاه، صورتی، آبی، سبز، قهوه ای و شکلاتی موجود است.
از ویژگی هایی سنگ گرانیت میتوان به مقاومت بالای آن در برابر ضربه، حرارت و نفوذ آب اشاره کرد به همین منظور در دکوراسیون آشپزخانه، کانتر، کف پوش و سینک روشوی و آشپزخانه میتواند بهترین گزینه باشد.
گرانیت به دلیل قابلیت صیقل پذیری بالا و مقاوم در برابر ساییدگی و خوردگی در راه پله ها مورد استفاده قرار میگیرد. هم چنین در کنار سایر مصالح مانند فولاد، شیشه و چوب به کار گرفته شده، از این رو بیشتر در بخش های ساختمانی استفاده میشود. زیر بنای تاسیسات ، نماکاری وکف سازی از جمله کاربرد های گرانیت است.
لازم به ذکر بوده که هزینه استخراج، برش و صیقل دادن سنگ گرانیت بسیار بالا می باشد به همین خاطر به سنگ گران قیمت شناخته شده است.
سنگ مرمر
نوعی سنگ آهکی است که در شرایط فشار و حرارت به واسطه تبلور مجدد، زمانی که سنگ های آهکی دگرگون میشود به وجود می آید، این سنگ به وجود آمده سنگ مرمر نام دارد. از نظر ظاهری سطحی یک دست و آینه ای با رگه هایی که رنگ های متنوعی داشته و در رنگ های قرمز، زرد، سفید، خاکستری، ارغوانی و سبز در بازار موجود است.
سنگ مرمر به دلیل جلای بالا و رنگ های جذابی که دارد در دکوراسیون داخلی، کفپوش، ستون ها، پله ها و تزئینات داخل ساختمان به کار گرفته میشود.
باید گفت مرمر در برابر گرانیت ضعیف تر و در مقایسه با تراورتن محکم تر و مقاوم است. اما مقاومت پایین آن در برابر رطوبت و آلودگی باعث شده تا در نمای ساختمان استفاده نشود.

انواع سنگ های ساختمانی و کاربرد آنها
سنگ تراورتن
از قابلیت های بی نظیر سنگ تراورتن میتوان به برش کاری فوق العاده آن اشاره کرد. استالا كتيت و استالا گميت از انواع سنگ تراورتن به شمار می آید. از جمله معروف ترین سنگ تراورتن که در کل دنیا مورد استفاده قرار میگیرد، سنگ تراورتن حاجی آباد نام دارد.
طرح سنگ تراورتن به حالت ابر و بادی و موج دار بوده و برای نمای ساختمان و دکوراسیون داخلی مانند لابی هتل ها بسیار مناسب است.
ماسه سنگ
ماسه سنگ در دسته سنگ های رسوبی قرار دارد که از متصل شدن دانه های سیلیسی به وجود می آید. ماسه سنگ در رنگ های سفید، خاکستری، قهوه ای مایل به قرمز، زرد، قرمز و قهوه ای مورد استفاده مصرف کنندگان قرار میگیرد.
ماسه سنگ به دلیل قابلیت تطبیق پذیری بالا در داخل و بیرون ساختمان کاربرد دارد. اگر دقت کرده باشید برای ساخت کفپوش، دیوارپوش، پوشش سقف، بالکن ها، استخرها و پاسیوها از ماسه سنگ استفاده شده است.
سنگ گابرو
سنگ گابرو نوعی سنگ آذرین درونی می باشد که مقاوم در برابر هوازدگی بالا است. به همین خاطر در نمای ساختمانی و کف پوش ها به کار گرفته میشود. سبز، سیاه و خاکستری مایل به سبز از جمله رنگ های گابرو بوده که پس از صیقل کاری ظاهر جذابی به خود میگیرد.
سنگ گابرو از بافتی درشت و رنگ تیره برخوردار است، که یک پیشنهاد خوب و مناسب برای ساخت کانتر کابینت، کاشی کف، سنگ نما و سنگ تزئینی ساختمان باشد.
سنگ دیوریت
سنگ دیوریت نوعی سنگ آذرین دانه درشت بوده که بافت دانه های آن به حالت هم اندازه، شکل دار یا بدون شکل می باشد. رنگ بندی سنگ دیوریت خاکستری، خاکستری تیره و خاکستری مایل به سبز که برای به کارگیری کف و پله ها و نمای ساختمان بسیار مناسب است.
سخن آخر
ما در مقاله انواع سنگ های ساختمانی و کاربرد آنها سعی کردیم با بیان ویژگی های سنگ های ساختمانی و کاربرد هر کدام از آنها، شما را در امر انتخاب بهترین سنگ ساختمانی یاری کنیم. امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات مفید و کاربردی را در اختیارتان قرار دهیم.