انواع آهن الات و کاربرد آن

آهن به دلیل ویژگی هایی که دارد توانسته در دسته مهمترین فلزات قرار گیرد و در زمینه های مختلفی کاربرد وسیعی داشته باشد. باید گفت آهن الات یکی از بااهمیت ترین عناصری است که در ساخت و ساز به آن توجه ویژه ای می شود. به نحوی که اگر از دسترس خارج شود، صنعت ساختمان سازی و دیگر صنایع دچار ضربه ی مهلکی می شوند. بنابراین آهن الات ،عنوان عضو جدانشدنی در صنایع مختلف به ویژه صنعت ساختمان سازی را از آن خود کرده است.
زمانی که عنصر آهن شناخته شد،در حالت خالص از قابلیت شکنندگی برخوردار بود. اما با گذشت زمان افراد متخصص در این حوزه توانستند با افزودن عناصر دیگر به آهن، آلیاژهای آهن را به وجود آورند. از این رو آهن به دو شکل فولاد و چدن در اختیار مصرف کنندگان قرار گرفته است.
پرکاربرد بودن فولاد این شرایط را فراهم کرد تا بتواند سهم بالای 90 درصدی را در صنایع مختلف داشته باشد. برای آن که بتوان بهره ی بیشتری از آهن الات برد، آن را در اشکال و انواع مختلفی تولید کرده اند تا بتواند در زمینه های متنوعی مورد استفاده قرار گیرد.
مجلهی سرام لند در نظر دارد تا شما را بیشتر با انواع آهن الات و کاربرد هر یک آشنا سازد. اگر شما هم علاقه مند به این موضوع هستید، پیشنهاد می کنیم تا انتها همراه ما باشید.
انواع آهن الات ساختمانی
همانطور که در قسمت مقدمه به آن اشاره شد آهن الات در انواع و شکل های مختلفی روانه بازار می شود. هر کدام از آنها قابلیت ها و ویژگی های خاص و منحصر به فردی داشته به طوری در کاربرد هر یک نقش موثری را ایفا می کند. باید گفت به کارگیری آهن الات ساختمانی به گونه ای است که یافتن جایگزین برای انها دشوار بوده، از این رو باید در انتخاب هریک نهایت دقت را داشته باشید.
در این بخش قصد داریم تا به معرفی انواع آهن الات بپردازیم:
تیرآهن
تیرآهن در ساختمان سازی جایگاه ویژه ای دارد. در صورتی که اگر دقت کرده باشید هیچ اسکلت سازه ای را نمی توانید پیدا کنید که تیر آهن در آن به کار نرفته باشد. تیرآهن از سطح مقطعی به شکل I و H برخوردار بوده و تحمل بار وارد شده بر ساختمان از جمله وظایف اصلی آن به شمار می رود.
تیرآهن خود انواع مختلفی را شامل می شود که عبارتند از تیرآهن IPE، تیرآهن INP، تیرآهن بال پهن یا هاش و تیرآهن لانه زنبوری . هر کدام از آن ها کاربرد منحصربه فردی دارند.
میلگرد
یکی از انواع آهن الات، میلگرد نام دارد که با سطح مقطع دایره ای شکل و توپر در بازار مصرف موجود است. میلگردها از نظر ظاهر به آجدار و ساده دسته بندی می شوند. می توان گفت میلگرد ساده از سطحی صاف و صیقلی برخوردار بوده ولی میلگرد آجدار بر روی بدنه ی خود برآمدگی هایی را دارد.
میلگرد به معروف ترین پروفیل ها شناخته شده و قسمت های مختلف ساختمان مانند فوندانسیون، بتن آرمه و ستونها مورد استفاده قرار می گیرد.
پروفیل یا قوطی
پروفیل یا قوطی را در دو نوع با سطح مقطع مستطیل یا مربع تولید می شود. پروفیل که از انواع آهن الات بوده دارای مقطع توخالی فلزی بوده که در شکل های متفاوتی به ویژه در ساختمان سازی کاربرد گسترده ای دارد.از این رو مهندسان بسته به طراحی مورد نظر از پروفیل یا قوطی ها در اکثر ساخت و سازها کمک می گیرند.
ورق های فولادی
ورق های فولادی خود به چند دسته ی مختلف مانند ورق اکسین، ورق آلومینیوم رنگی و آجدار، ورق سرد و گرم تقسیم بندی می شود. گفتنی است هر کدام از این ورق های فولادی در سازه های مختلفی کاربرد دارد.
از فونداسیون تا مرحله نازک کاری ساختمان و ساخت تجهیزات ساختمانی از انواع ورق های فولادی استفاده می شود. برای سازه هایی که ظاهر آنها بسیار مهم است ورق های سرد یا روغنی و برای سازه هایی که مقاومت آنها از اهمیت بالایی برخوردار بوده را از ورق گرم بهره می گیرند.
نبشی و ناودانی
ناودانی به شکل U بوده که در دسته ی پروفیل های باز قرار به شمار می رود، در انواع گوناگونی ساخته و هر یک با توجه به کاربرد شان از قیمت های متفاوتی برخوردارند.
نبشی در دو نوع بال مساوی و بال نامساوی در اختیار مصرف کننده قرار می گیرد. این مدل از آهن الات با سطح مقطعی که دو ضلع آن با زاویه ی منحصر به فرد در کنار یکدیگر قرار گرفته است، ساخته می شود.
لوله
لوله که از سطح مقطع دایره ای شکل تولید شده و اغلب برای انتقال مایعات مورد استفاده قرار می گیرد، در دو نوع فلزی و غیر فلزی در بازار وجود داشته که هر کدام کاربرد های مختلفی دارد .
لازم به ذکر است لوله از نوع فلزی، خود به دو دسته ی درزدار و بدون درز که معمولا از جنس آهن و مس بوده تقسیم بندی می شود.
شمش
از فرآورده های میانی نورد فولاد می توان به شمش اشاره کرد. باید گفت شمش در سه نوع بیلت یا شمشال،بلوم یا شمشه و اسلب یا تختال ساخته می شود. تفاوت اصلی آنها در ابعاد و شکل سطح مقطع هر یک است.به طوری که سطح مقطع مربعی شکل مربوط به بلوم و بیلت بوده و اسلب از سطح مقطع مستطیلی برخوردار است.
هم چنین اندازه ی سطح مقطع بیلت کمتر از ۱۵ سانتیمتر، اما بلوم بیشتر از ۱۵ سانتیمتر می باشد.
قراضه
همانطور که گفته شد برای بتوان مانع از کمبود آهن الات در صنعت ساختمان سازی شد ضایعات آن را بازیافت کرده و مجددا از آن استفاده می کنند.
قراضه یا همان ضایعات آهنی به باقی مانده و اضافات فولاد گفته می شود. قراضه به دلیل ویژگی هایی که داشته در صنایع مختلف کاربرد دارد.

انواع آهن الات و کاربرد آن
کاربرد انواع آهن الات
در این بخش به کاربرد انواع آهن الات پرداخته شده، اما لازم به ذکر است برخی از آنها به دلیل واضح بودن کاربردشان در این قسمت به آن اشاره ای نمی شود.
کاربرد میلگرد:
ساخت سازه های بتنی
ساخت کف، ستون ها و سقف
کاربرد نبشی و ناودانی:
ناودانی همانند تیرآهن و میلگرد در ساختمان سازی کاربرد وسیعی دارد.
نبشی برای اتصال تیر آهن به بیم ها و همچنین اتصال پل ها به ستون ها
کاربرد ورق های فولادی:
ورق های فولادی با توجه به انواع مختلفی که دارد در زمینه های مختلفی مانند تولید ورقهای ورق گالوانیزه، تولید لوله، انواع سقف و نمای داخلی و خارجی ساختمان، پلههای اضطراری و … کاربرد دارد.
کاربرد پروفیل یا قوطی:
ساختن درب و پنجرههای آلومینیومی یا آهنی
ساخت و تولید نردههای فلزی
ساخت ستون و اسکلت فلزی ساختمانها
پوشش سقف سولهها
کاربرد لوله ی فولادی :
انتقال مایعات و تولیدات پروفیل های قوطی ، ساختن مصنوعات و سازه فلزی
کاربرد شمش:
انواع مختلف شمش ها در زمینه های متنوعی از جمله
ساخت انواع پروفیل باز و بسته
ساخت انواع تیرآهن با استانداردهای گوناگون
انواع میلگرد (میلگرد آجدار یا ساده)
نبشی و لوله فولادی
و… کاربرد دارد
کاربرد قراضه :
صنایع مختلف مثل ساختمانسازی، خودروسازی، لوازمخانگی و الکترونیک و بستهبندی…
ساخت مجسمهها و المانهای شهری و آثار هنری
تولید مبلمان، میز و صندلی و …
سخن آخر
ما در این مقاله سعی کردیم تا مطالب مفیدی را در خصوص انواع آهن آلات و کاربرد هر یک با شما به اشتراک بگذاریم.