تیرآهن چیست و در ساختمان سازی چه کاربردهایی دارد؟


خانم کاروان مقدم 3 مرداد 1400 دقیقه مطالعه
iOS 14

همانطور که می دانید تیرآهن از مهم ترین و اصلی ترین مقاطع طویل فولادی است که در ساختمان سازی کاربرد وسیعی دارد. تحمل تنش هایی که از نیروی برشی و لنگر خمشی به وجود می آید، برعهده ی تیر آهن بوده و می توان گفت نقش موثری در این زمینه دارد.
هم چنین تیرآهن، این پروفیل پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز در اندازه های مختلف و متنوعی تولید و روانه بازار مصرف می‌ شود.
در تولید تیر آهن از فرآیند نورد گرم کمک گرفته و این مقطع فولادی به دو بخش جان و بال تقسیم شده است . باید خاطر نشان کرد که جان تیر آهن همان بخش میانی و یا قسمت اصلی آن بوده و لبه ها و کناره ها به بال معروف است. هم چنین با توجه به نسبت بال و عرض، این مقطع فولادی را به گروه های مختلفی دسته بندی می کنند.
اگر بخواهیم در مورد کاربرد تیرآهن صحبت کنیم باید گفت در زمینه های متنوعی کاربرد نداشته و کاربرد اصلی آن در بخش های اسکلت ساختمان، پل ‌سازی و انواع سازه‌های صنعتی می باشد.
اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد تیرآهن و کاربرد آن در ساختمان سازی داشته باشید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتها همراه مجله سرام لند باشید.

تیرآهن چیست؟

گفتنی است که یکی از اصلی ترین متریال هایی که در اسکلت فلزی ساختمان نقش مهمی دارد، تیرآهن است. این المان بلند و منشوری مانع از وارد شدن تمامی بارهای مختلف به ساختمان می شود.
در ساختمان سازی اعضای افقی آن را تیر ، و اعضای عمودی را ستون می نامند. اگر دقت کرده باشید طراحی تیرآهن به شکل حروف انگلیسی H وI بوده و از جنس آلیاژ های مختلف فولاد می باشد.
همان طور که در قسمت مقدمه گفته شد مراحل تولید این پروفیل شناخته شده که توسط نورد گرم ساخته شده و تنها در تولید معمولی و هاش آن ها متفاوت است. در کنار پرکاربرد ترین مصالح ساختمانی از جمله تسمه نوردی ، میلگرد ، پروفیل ، تسمه فابریک ، نبشی نام تیر آهن در صدر این لیست به چشم می خورد.
هم چنین مهندسان در طراحی ستون، خرپا و تیرها از تیر آهن کمک می گیرند.

فرآیند تولید تیرآهن

در فرآیند تولید تیرآهن ابتدا شمش فولادی را با اندازه ی معین، وارد کوره ای که به کوره ی حرارت دهی نوردی معروف است، می کنند. پس از آن، زمانی که به درجه ای از حرارت مورد نظر رسید آن را از قفسه‌های نورد عبور داده و موجب می شود تا مقطع آن کاهش یافته و در نتیجه اندازه ی آن افزایش می یابد.
در مرحله ی بعدی از قفسه های میانی و پایانی عبور می دهند و در نهایت به تیرآهن تبدیل می شود. در مرحله ی آخر، آنها را به ابعاد و اندازه های مورد نظر برش داده و در بسته بندی هایی به دست مصرف کننده می رسانند.
هم چنین باید خاطر نشان کرد، که تیرآهن ها از بال پهن نمره 60 تا 100 برخوردار است.

مزیت استفاده از تیر آهن در صنعت ساختمان سازی

به کارگیری تیرآهن در صنعت ساخت و ساز دارای مزیت هایی است.
تیرآهن همان قطعه ای فولادی پیش ساخته است که به صورت کاملا صنعتی و با تکنولوژی پیچیده و پیشرفته و هم چنین توسط دستگاه های صنعتی و حرفه ای در کارنجات فولادسازی ساخته می شود.
گفتنی است احتمال خطا در تولید آن بسیار کم بوده و به دلیل آماده بودن تیر آهن، سرعت نصب آن به منظور ساخت اسکلت فلزی در ساختمان ها بسیار بالا است .
در بسیاری از موارد ساخت و ساز به ویژه ساختمان های مرتفع می توان مشاهده کرد که اغلب از آن برای ساختمان هایی با اسکلت فلزی استفاده می کنند. زیرا از نظر هزینه ، مقرون به صرفه بوده و در مقایسه با سازه های بتنی فضای کمتری را اشغال می کند.
زمانی که شما تیرآهن را در اسکلت فلزی ساختمان ها به کار می برید، این امکان برای شما وجود دارد تا پس از اتمام مراحل سازه ای، بتوانید مراحل باقی مانده را کامل کنید.

"انواع

انواع تیرآهن

با توجه به شکل ظاهری و قابلیت هایی که دارند، به گروه های مختلفی دسته بندی می شوند. که در ادامه به معرفی هر یک می پردازیم:

تیرآهن INP

شکل ظاهری این مدل  مشابه حرف انگلیسی I بوده و از ضخامت بال آن به دلیل فاصله از جان تیرآهن کاسته می شود. در تولید تیرآهن INP از استاندارهای روسیه و چین به کارگرفته شده و از خصوصیات بارز آن نازکی بال ها در ابتدا و ضخیم شدن در انتهای تیر می باشد.

تیرآهن IPE

تیرآهن معمولی نام دیگر تیرآهن IPE بوده که شکل ظاهری آن مانند INP است.
ضخامت بال این مدل از تیرآهن ها ثابت بوده یعنی بال های ابتدایی و انتهایی آن از ضخامت یکسانی برخوردار است. در کارخانجات مربوطه از استانداردهای اروپا در مراحل ساخت آن به کار گرفته می شود.
به دلیل شباهت هایی که  IPE با  INP دارد، بسیاری آنها را با یکدیگر اشتباه گرفته، از این رو به هنگام خرید دقت کافی را در انتخاب هر یک داشته باشید.

تیرآهن IPB

تیرآهن IPB در بازار به تیرآهن بال پهن معروف است و به دو نوع بال پهن سبک (HEA) و بال پهن سنگین (HEB) تقسیم بندی می شود. اندازه ی بال با ارتفاع آن یکسان بوده و برای ساخت ستون از مقطع ساده ی آن استفاده کرده زیرا مقاومت بالایی به نسبت مقاطع دیگر از خود نشان می دهد. علاوه بر ستون، به راحتی اتصال تیرها بر روی آن انجام می گیرد.
گفتنی است اندازه ی طول بال IPB در مقایسه با  IPE بسیار بیشتر است. هاش HEB از نظر وزنی سنگین بوده یعنی این نوع تیرآهن در مقایسه با  HEA ضخیم تر است.
IPB در مجتمع ها بزرگ تجاری، پاساژها ، سوله ها و … کاربرد دارد.

کاربرد تیرآهن

کاربرد تیرآهن بسته به نوع آن متفاوت است. زیرا تیرآهن ها در استانداردهای مختلفی ساخته شده که هر یک شکل ظاهری و وزن متفاوتی دارند. که در قسمت انواع تیرآهن مفصل در مورد آنها صحبت کردیم.
به طور کلی تیرآهن ها به عنوان ستوان در ساختمان هایی با اسکت فلزی به کار گرفته می شود. علاوه بر این در ساخت خرپا هم می توان از آن بهره گرفت.
در ساختمان سازی نقش تیرهای اصلی را بازی می کند و می تواند به ستون ها متصل شده و تیرک های میانه هر طبقه را به خوبی نگهداری کند.
همانطور که گفته شد علاوه بر ساختمان سازی در دیگر سازه های صنعتی و پل سازی هم کاربرد دارد.
از دیگر کاربردهای آن می توان به پل های لانه زنبوری، نعل ساختمان و تیر در پوشش سقف و … اشاره کرد.

سخن آخر
ما در این مقاله سعی کردیم تا مطالب خوب و ارزشمندی را در خصوص تیرآهن، انواع و کاربرد آن با شما به اشتراک بگذاریم. امیدواریم خواندن این مقاله برایتان مفید واقع شود.

برچسب‌ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Rating*