آجرخنک کننده چیست و در ساختمان سازی چه کاربردی دارد؟

یکی از مهمترین مسائلی که این روزها باید به آن توجه ویژه ای داشت صرفه جویی در مصرف انرژی است. در صنعت ساخت و ساز هم این قاعده مستثنی نبوده و معماران و طراحان باید با به کارگیری مصالح ساختمانی در بهینه کردن مصرف انرژی نقش موثری داشته باشند.
همانطور که در جریان هستید، سیستم های گرمایشی و سرمایشی که برای ساختمان ها به کار گرفته می شود، باعث شده تا هزینه های زیادی را برای نصب و راه اندازی به دنبال داشته باشد. هم چنین سیستم های تهویه ی هوا هم از اساسی ترین تجهیزاتی است که هر ساختمانی باید از آن برخوردار باشند.
با پیشرفت علم و تکنولوژی محصولاتی ساخته شده که توانسته تمامی مشکلات را به آسانی برطرف کند. آجرخنک کننده یکی از جدیدترین مصالح ساختمانی بوده که تاثیر بسزایی در کاهش دمای ساختمان دارد.
آجرخنک کننده قادر است با مصرف کم ترین میزان انرژی محیط پیرامون خود را خنک کرده و از نظر اقتصادی در مقایسه با سیستم های سرمایشی مقرون به صرفه است.
مجلهی سرام لند قصد دارد تا با بیان مطالبی شما را بیشتر با آجر خنک کننده و کاربرد آن آشنا سازد. اگر شما هم علاقه مند به این موضوع هستید، توصیه می کنیم تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
آجر خنک کننده چیست؟
از مدرن ترین انواع آجر می توان به آجر خنک کننده اشاره کرد. آجر خنک کننده در واقع همان آجر رسی بوده که از ظاهر نامنظمی برخوردار است. نامنظم بودن سطح آن باعث شده تا عبور هوا به راحتی صورت گیرد.
ساختار این مدل آجرها تو در تو و مشبک بوده و موجب شده تا آب را درون خود نگه داشته و تبخیر آن با گرفتن گرمای محیط انجام گیرد. عملیات تبخیر که درون آجر خنک کننده رخ می دهد منجر به خنک سازی محیط داخلی ساختمان می شود.
در بازار آجرهای خنک کننده در اندازه های مختلف و با شکلی متخلخل که از ترکیب اشکال مستطیل و مثلث بوده ، در اختیار مصرف کننده قرار می گیرد.
لازم به ذکر است تفاوت های زیادی با آجرهای معمولی داشته و معمولا آجرهای خنک کننده را توسط فناوری پرینت سه بعدی تولید می کنند.
ویژگی های آجر خنک کننده
همانطور که در بخش های قبلی به آن اشاره شد به کارگیری آجرهای خنک کننده موجب می شود تا محیط پیرامون خود را در زمستان گرم و در تابستان سرد نگه داشته و به دنبال آن هزینه های ناشی از سرمایش و گرمایش ساختمان کاهش پیدا کرده و نیاز به سیستم تهویه را حداقل می سازد.
گفتنی است یکی از راه حل های مناسب برای به پایدار رساندن انرژی در محیط ساختمان استفاده از آجرخنک کننده است.
شاید با دیدن این مدل از آجر کمی تعجب کنید ،زیرا به تنهایی از یک ظاهری خاص و متفاوتی برخوردار است، اما زمانی که برای نما به کار گرفته می شود، زیبایی منحصر به فردی را به ساختمان می بخشد.
به هنگام استفاده از آن، آجرها به صورت منظم بر روی هم چیده شده و ملات ها به راحتی بر روی آنها ریخته می شود.
از دیگر ویژگی های آجرخنک کننده می توان به این موضوع اشاره داشت که سطح آن به گونه ای است که نور خورشید را به زمین منعکس نکرده بلکه به سمت بالا هدایت می کند. در صورتی که در دیوارهای آجرسنتی خورشید مستقیم به سطح دیوار تابیده و به دلیل شکل عمودی که به سطح زمین دارد، به زمین باز می گردد.

آجرخنک کننده چیست؟
منافذی که در این مدل از مصالح ساختمانی وجود دارد این شرایط را فراهم می کند تا گردش هوا به راحتی صورت گیرد.
طراحی آجرهای خنک کننده به نحوی بوده که بخشی از آن به شکل سایبان است و این قابلیت را داشته تا از نور خورشید بکاهد و به دنبال آن گرمای کمتری را در به پیرامون خود منتقل کند.
برای نصب این گونه آجرها مهارت خاصی را نمی طلبد و هر فردی م یتواند عملیات نصب آنها را انجام داده و نسبت به آجرهای سنتی در کوتاه ترین زمان ممکن چیدمان و نصب آن انجام گیرد..
این قابلیت را داشته که مطابق با سلیقه و نظر مصرف کننده چیدمان آن صورت گرفته و بر خلاف آجرهای سنتی یک الگوی مشخصی را دنبال نمی کند.
به این دلیل حرارت و گرمای کمتری را از خود عبور داده که مسیر گرما زمانی که از خارج به سمت داخل ساختمان می رود به خاطر وجود این آجرها مدت زمان طولانی تر را سپری می کند.
آجرهای خنک کننده علاوه بر آن که نقش موثری در کاهش دمای ساختمان داشته بلکه می تواند به عنوان یک عایق عمل کرده و تا حدودی مانع از انتشار صوت از خارج به داخل و بالعکس شود.
نقاط ضعف آجرکننده
در کنار مزایای و ویژگی هایی که دارد، نقاط ضعغی در آن دیده می شود که عبارتند از:
طراحی آجرهای خنک کننده به گونه است که تخلخل هایی در آن وجود دارد. از این رو شرایطی را فراهم کرده تا ورود میکروب ها و مواد زائد به داخل آن مهیا شود.
در فصول سرد سال با کاهش دما، احتمال دارد یخ زدگی آب در منافذ آن صورت پذیرد.
انواع آجر خنک کننده
باید گفت آجرهای خنک کننده در انواع مختلفی ساخته و روانه بازار می شود. این آجرها اگر چه هدف یکسانی داشته اما از نظر عملکرد در آنها تفاوت های جزئی دیده می شود. بنابراین آجرهای خنک کننده را به دو دسته تقسیم می کنند.
1.آجرهای خنک کننده ای که برای رسیدن به هدف خود از آب و ساختار خود کمک می گیرد.
2.آجرهای خنک کننده ای که تنها از شکل ظاهری و هندسه ی خود بهره می گیرند.
چگونگی عملکرد آجرهای خنک کننده
ساختار آجرهای خنک کننده ای که برای کاهش دمای محیط ساختمان از آب استفاده می کنند، مشبک بوده و بسیار مشابه اسفنج است. زمانی که باران می آید، آب به آسانی وارد این ساختار متخلخل می شود. به دنبال آن باد و هوای گرم خارج از ساختمان هنگامی که به سمت داخل در حرکت است با عبور از ساختار تو در توی آجرخنک کننده، سرد می شود.
این مدل از آجرها بدون دردسر توسط مواد چسبنده به یک دیگر متصل می شود.
اگر دقت کرده باشید آجرهای خنک کننده از سطح پر زاویه و ناهمواری برخوردار بوده بنابراین این موضوع باعث شده تا نسبت به سطح دیواری که از آجر کار شده افزایش یافته و در نتیجه سایه هایی بر روی دیوار ایجاد شود. همه این ها موجب می شود تا آجرخنک کننده کار خود را به بهترین نحو ممکن انجام دهد.
سخن آخر
ما در این مقاله تلاش کردیم تا مطالبی را در خصوص آجرهای خنک کننده و ویژگی های آن با شما به اشتراک بگذاریم. اگر شما هم به دنبال نمای خاص و منحصر به فردی برای ساختمان خود هستید، این نوع مصالح ساختمانی می تواند بهترین گزینه باشد.