آشنایی با انواع ملات ساختمانی

از اصلی ترین و مهم ترین مصالحی که در ساخت و ساز به آن توجه ویژه ای می شود، ملات ساختمانی است.از گذشته تا به الان برای ساخت تمامی بناها از ملات کمک می گرفتند.
با گذشت زمان و هم چنین در نقاط جغرافیایی مختلف ملاتی که به کار گرفته می شد، بایکدیگر متفاوت بود. اما امروزه ملات های ساختمانی را در انواع مختلفی می توان یافت که هر کدام در زمینه ی خاصی کاربرد دارد.
از ترکیب چندین مواد مختلف که قابلیت چسبندگی به آن می بخشد، ملات ساختمانی گفته می شود. چسبندگی بالای این نوع مصالح، استحکام و دوام ساختمان را به دنبال دارد. ماهیت آن به گونه ای است که در مراحل اولیه به شکل روان و خمیری بوده و با گذشت چند ساعت پس از خشک شدن دوام آن بالا می رود.
به پرکاربرد ترین مصالح ساختمانی معروف بوده، به طوری که برای اجرای تیرچه بلوک، دیوار چینی، اتصال کاشی یا سرامیک با دیوار یا سقف،پی ریزی و حتی پوشش رویی مصالح نقش موثری ایفا می کند.
علاوه بر موارد ذکر شده در زمینه های دیگری کاربرد داشته ، به طور کلی به عنوان چسباننده، توزیع کننده نیرو، استحکام بخش و مسطح کننده سطوح از ملات ساختمانی استفاده می شود.
مجله ی سرام لند تصمیم دارد شما را بیشتر با ملات ساختمانی و انواع آن آشنا سازد. از این رو اگر شما هم علاقه مند به این موضوع هستید، پیشنهاد می کنیم تا انتها همراه ما باشید.
ملات ساختمانی چیست؟
ملات ها همان چسب های ساختمانی بوده که وظیفه دارد سایر مصالح ساختمانی را به دیگر متصل کند. همانطور که گفته شد از نظر ظاهری شبیه یک ماده خمیری است و یک محیطی با مقاومت بالا را ایجاد می کند، هم چنین برای اندود کاری سطوح داخلی و خارجی و بندکشی از ملات ساختمانی استفاده می شود.
به طور کلی این نوع از مصالح ساختمانی از دو جزء اصلی برخوردار بوده که جزء اول آن چسب ملات است که حجم کمی دارد. جزء دیگر آن که 80 درصد از حجم کل ملات ساختمانی را از آن خود کرده، پرکننده نام دارد.
برای درک بیشتر به این مثال توجه کنید. ملاتی که از ماسه و سیمان درست شده باشد، سیمان به عنوان چسب ملات ساختمان و پرکننده آن ماسه است.
باید گفت ملات ساختمانی جایگاه بالایی در صنعت ساختمان سازی دارد به طوری که نبود آن باعث می شود تا ساخت و ساز انجام نگیرد و در نتیجه ساختمانی هم وجود نخواهد داشت.
انواع ملات ساختمانی
ملات ها با توجه به محل استفاده، شرایط آب و هوایی محیط مورد نظر و مواد اولیه ای که در آن به کار رفته، به مصرف کننده این امکان را می دهد تا با در نظر گرفتن شرایطی که گفته شد از هر یک از انواع مختلف ملات ساختمانی بهره گیرند.
ما در این بخش می خواهیم چند نمونه از انواع ملات ساختمانی را برایتان معرفی کنیم.
ملات کاهگل یا گل
اگر دقت کرده باشید، بیشتر بناهایی که در گذشته ساخته شده از ملات کاهگل یا گل استفاده شده و در بازار به قدیمی ترین ملات ساختمانی معروف است.
برای ساخت ملات هوازی کاهگل یا گل از گل رس کمک می گیرند که پس از مخلوط شدن آن با آب ملات مورد نظر به دست می آید. باید گفت در بعضی موارد از کاه هم برای تهیه ی این نوع ملات استفاده می شود.
گفتنی است معمولا کاهی که در آن به کار می برند، گندیده و یا کاهی است که در زمان نشخوار کردن حیوانات از دهانشان بیرون می آید. راز جلوگیری از شکنندگی ملات کاهگل در این است که کاه گندیده ای که در آن استفاده می شود دارای کرم های زیادی بوده، این نوع ملات به هنگام ساخت پس از آن که در معرض هوا قرار می گیرد، کرم ها از درون ملات خارج شده و برای عبور هوا در داخل ملات راهی را درست می کنند.
لازم به ذکر است به دلیل مقاومت کمی که دارد، گزینه ی مناسبی برای مناطق مرطوب نمی باشد.گاهی اوقات برای افزایش استقامت آن به ملات آهک یا نمک اضافه می شود.
ملات گل آهک
باید به این نکته توجه داشت که ملات گل اگر به تنهایی استفاده شود پس از خشک شدن موجب ترک خوردن و زمانی که در برابر آب قرار می گیرد، به قول معروف وا رفته و از هم فرو می پاشد. برای حل این مشکل آن را با آهک ترکیب می کنند.
آهکی که به آن افزوده می شود، دوغاب آهک بوده زیرا استفاده از آهک خالص باعث شده تا زمانی که ملات با آب مخلوط شود به جای آن که آب با آهک ترکیب شده، جذب خاک رس که از مواد مصرفی ملات کاهگل بوده می شود و یک ترکیب ناقصی را به همراه خواهد داشت.
از ویژگی های ملات گل و آهک می توان به مقاومت پایین آن در برابر نیروهای جانبی اشاره کرد. بنابراین در آجرچینی و سنگ چینی دیوار و پی که نیروی زیادی به آن وارد نمی شود میتوان استفاده کرد.
ملات ساروج
یکی دیگر از ملات های ساختمانی که در گذشته جزء پرکاربردترین ملات ها بوده، ملات ساروج نام دارد. قدمت ملات ساروج به 700 سال پیش باز می گردد که برای ساخت بناهای از آن استفاده می کردند. اما امروزه هیچ معماری از ملات ساروج برای ساخت و ساز کمک نمی گیرد.
ساروج را از ترکیب آهک و خاکستر و یا روث حیوان ساخته شده و در انتها پس از مخلوط کردن آن با گل و آب، اجازه می دهند تا کاملا خشک شود. سپس آن را در کوره های آتشین که از قبل آماده شده قرار داده تا بسوزد و در نهایت ساروج ساخته می شود.

آشنایی با ملات ساختمانی
ملاتهای گچی
همانطور که از نام آن پیداست از ترکیب گچ و آب ملات های گچ حاصل می شود .با توجه به افزودن مواد دیگر به این ترکیب به انواع زیر تقسیم بندی می شود:
ملات گچ شکفته
از ترکیب آب یا گچ ملات گچ شکفته به دست می آید و به دلیل نداشتن مقاومت زیاد در سفیدکاری داخلی ساختمان کاربرد دارد.
ملات گچ کشته
همانند ملات گچ شکفته ساخته شده و تنها تفاوت آن در گچ ریزدانه ای که است که برای ساخت آن استفاده می شود. زمانی که گچ با آب مخلوط شد، بالافاصله آن را بهم می زنند.
ملات گل و گچ
از ترکیب گچ ، آب و خاک رس ملات گل و گچ حاصل می شود که برای زیرسازی دیوارهای داخلی ساختمان و آماده کردن مواردی مانند زیر ساخت کاغذ دیواری ، ملات گل و گچ را مورد استفاده قرار می دهند.
ملات گچ و پرلیت
گفتنی است پرلیت نوعی از سنگ های آتشفشانی بوده و زمانی که ملات گچ و برلیت در برابر گرما، صدا و آتش سوزی قرار می گیرد از خود مقاومت نشان می دهد. هم چنین برای دیوارهای داخلی و خارجی به عنوان یک عایق عمل کرده و سطح آن را با سایر ملات ها می توان پوشاند.
ملات گچ و آهک
برای ساخت ملات گچ و آهک از گچ، آهک و آب استفاده شده و از مقاومت فوق العاده ای برخوردار بوده، به طوری که اغلب برای محیط های مرطوب کاربرد دارد.معمولا دیوارهای خارجی ساختمان از ملات گچ و آهک ساخته می شود.
ملات گچ و سیمان
پس از مخلوط سیمان ریزدانه با گچ و آب، ملات گچ و سیمان که بسیار مقاوم است، به دست می آید. در زیر سازی ساختمان از آن استفاده می شود.
ملات رنگی
ملات رنگی را با نام سیمان رنگی می شناسند. اساسا سیمان در دو رنگ سفید و طوسی در بازار موجود بوده و برای ساخت ملات رنگی مواد معدنی رنگی بی اثر شیمیایی را با سیمان سفید ترکیب می کنند.
رنگ هایی که در آن استفاده می شود کاملا پایدار بوده و به مرور و در برابر تغییرات جوی رنگ آن تغییر نمی یابد. ملات رنگی در کارهای دکوری و ظاهری مورد استفاده قرار می گیرد.
سخن آخر
ما در این مقاله سعی کردیم تا مطالبی را در خصوص انواع ملات های ساختمانی با شما به اشتراک بگذاریم. امیدواریم این مقاله برایتان مفید واقع شود.