انواع گچ ساختمانی و ویژگی های آن


خانم کاروان مقدم 1 مرداد 1400 دقیقه مطالعه
iOS 14

گچ ساختمانی را می توان به عنوان پرمصرف ترین و پرکاربردترین مصالح ساختمانی نامید. همانطور که می دانید گچ ساختمانی برای لایه های زیرکاری، ملات سازی، پوشش دیوار و سقف و نقش های ظریف و برجسته بر روی آن، مورد استفاده قرار می گیرد.
گچ پس از استخراج و فرآوری سنگ گچ که از بافت بلوری برخوردار بوده و در طبیعت به دست می‌آید، تولید می شود. به این صورت که سنگ گچ پس از آن که به وسیله دستگاه های سنگ شکن از زمین استخراج شد، آن را در دمای 180 درجه سانتی گراد حرارت می دهند.
زمانی که سنگ گچ در معرض حرارت قرار می گیرد تبلور آن از بین رفته و در نهایت آب آن تبخیر می شود. پس از گذراندن مراحل ذکر شده، پودر گچ را در بسته هایی به بازار عرضه می کنند.
اما امروزه علاوه بر گچ معمولی، گچ های ساختمانی متنوعی ساخته شده که توانسته با گچ معمولی وارد رقابت شود.
مجله سرام لند قصد دارد تا در این مقاله مطالبی در خصوص انواع گچ های ساختمانی در اختیارتان قرار دهد. اما در ابتدا برای آن که بیشتر با گچ ساختمانی آشنا شوید به معایب و مزایای آن می پردازد. پس پیشنهاد ما به شما این است که تا انتها همراه ما باشید.

مزایای گچ ساختمانی

گچ ساختمانی دارای مزیت هایی است که همانطور که گفته شد جزء پرمصرف ترین مصالح ساختمانی به شمار می‌آید. در ادامه به چند نمونه از مزایای گچ ساختمانی اشاره خواهد شد.
گچ ماده ای بسیار سبک بوده و به هنگام استفاده از آن هیچ باراضافی به ساختمان وارد نمی کند.
این مصالح به عنوان عایق صدا و حرارت بوده و در برابر آتش از خود مقاومت بالایی نشان می دهد و می توان گفت در دسته مواد کند سوز قرار دارد.
هم چنین مقاوم در برابر سرما و یخبندان بوده و به خاطر آن که در زمان تولید ملات از خود گرما آزاد می کند، قادر است در دماهای پایین به کار برده شود.
به دلیل فراوانی ، می توان آن را در بازار با هزینه مناسب و پایینی تهیه کرد.
سطح گچ ساختمانی یکدست و یکنواخت بوده، از این رو برای ترمیم و پر کردن ترک های دیوار بسیار مناسب است. در ادامه باید گفت گچ قابلیت شکل پذیری داشته و این توانایی را دارد تا به اشکال مختلفی درآورده شود.
به دلیل آن که کمترین و بیشترین زمان گیرش گچ ساختمانی 4 و 10 دقیقه می باشد، از این رو مدت زمان اجرای آن بسیار کوتاه بوده و به عنوان یک مصالح ساختمانی زودگیر شناخته می شود.
از دیگر مزایای گچ می توان به این موضوع اشاره کرد که بر روی انواع مصالح ساختمانی دیگر مانند سطوح سیمانی، آجری، آهکی و گچ و خاک به راحتی و بدون دردسر اجرا می شود.

معایب گچ ساختمانی

در کنار مزایا، گچ ساختمانی از معایبی هم برخوردار است که عبارتند از:
زمانی که گچ در برابر فلز قرار می گیرد باعث سولفاته شدن آن میشود ، بنابراین باید قبل از آن فلزات را با ضد زنگ پوشاند.
گفتنی است این مصالح ساختمانی در برابر رطوبت طبله کرده و رطوبت را جذب می کند. در نتیجه برای مکان های مرطوب استفاده از گچ مناسب نمی باشد.
گچ هنگامی که در معرض آلودگی و لکه قرار می گیرد، مقاومت کمی داشته و قابل شستشو و تمیزکاری نیست.

معرفی 9 نمونه از انواع گچ ساختمانی

گچ ساتن

گچ ساتن یکی از انواع گچ ساختمانی است که برای ساخت آن، گچ را با مواد افزودنی مانند پرلیت ترکیب می کنند. این نوع گچ برای سفیدکاری نهایی استفاده می شود. مقاوم در برابر خراشیدگی و رطوبت، قابل شست و شو و عدم ترک خوردگی از ویژگی های گچ ساتن به شمار می‌آید.

گچ ژیپس

ژپیس از ماده معدنی سولفات کلسیم بوده که در حالت خالص به رنگ سفید است. به همین خاطر در تولید سنگ گچ به کار گرفته می شود. باید گفت ژپیس در چند نمونه مختلف یافت شده که نمونه متبلور آن در ساخت گچ کاربرد دارد.
نکته ای که لازم به ذکر بوده، این است که به هنگام خرید باید به سفیدی و نرم بودن گچ توجه کنید.

گچ سفیدکاری یا گچ سفید

این نوع گچ رنگ سفید بی نظیری داشته که به گچ روکار معروف است و نسبت به سایر گچ های دیگر از قیمت پایین تری دارد. در زمینه پرداخت،نازک کاری و سفید کاری کاربرد داشته و از ویژگی های آن می توان به بالا بودن میزان چسبندگی گچ سفید اشاره کرد که موجب شده به هنگام استفاده از آن نیازی به زیرکاری نداشته باشد.

انواع گچ ساختمانی

انواع گچ ساختمانی

گچ میکرونیزه

گچ میکرونیزه در مقایسه با گچ معمولی در زمینه های زیادی کاربرد دارد. به عنوان مثال در قالب گیری، مجسمه سازی، گچ بری های دکوراتیو و تولید گچ پلیمری و سفیدکاری دیوار و کشته کشی از این نوع گچ استفاده می شود.

گچ پاششی

گچ پاشیشی از مقاومت بالایی در برابر رطوبت و حرارت برخوردار بوده بنابراین برای سقف یا دیواری که گچ و خاک نشده از این نوع گچ ساختمانی استفاده می شود.
زمان اجرای آن بسیار کوتاه بوده و با تمامی شرایط آب و هوایی سازگاری دارد. گچ پاششی قابلیت این را دارد که تمامی منافذ سطح را به صورت یکنواخت پر کرده و بر روی انواع سطوح آجری، بتنی، سیمانی و…قابل اجرا است.

گچ عاج

دانه بندی گچ عاج بسیار نرم بوده و در مجسمه سازی، ساخت قطعات پیش ساخته گچی، ساخت رنگ لعابی و کشته کشی ساختمان کاربرد دارد. خواص شیمیایی و فیزیکی این نوع گچ ساختمانی بی نظیر بوده و در دسته مواد دیرگیر قرار می گیرد.

گچ سیوا

زمانی که گچ میکرونیزه با افزودنی های خاصی ترکیب شده، گچ سیوا ساخته میشود. گچ سیوا در مقایسه با گچ معمولی در برابر رطوبت مقاوم بوده و می توان از آن به عنوان عایق صوت و حرارت استفاده کرد.
این مدل از گچ ساختمانی سازگار با انواع سطوح بوده و برای انجام عملیات زیرکاری بسیار مناسب است.
در مواردی که از گچ سیوا استفاده شده می توان از رنگ های روغنی، پوشش های اکریلیکی، دیوارپوش های PVC، گچ پلیمری ساتن و بلکا بر روی آن استفاده کرد.

گچ گیپتون

گچ گیپتون به نسبت گچ معمولی از زمان گیرش و چسبندگی بالایی برخوردار است و برای پوشش سطوح فومی، بتنی، سیمانی و… به کار برده می شود.
از این نوع گچ ساختمانی می توان به صورت تک لایه و دولایه بر روی آجر، سطوح بتنی متخلخل، سطوح سیمانی، بلوک های سیمانی و بلوک های بتنی استفاده کرد.
از ویژگی های آن به قابلیت چسبندگی بالا و جذب آب به میزان کمتر از 3 درصد اشاره می شود.

گچ رنگی

از ترکیب پودرهای رنگی شیمیایی در گچ ساده، گچ رنگی ساخته می شود. با اضافه کردن افزودنی های طبیعی یا شیمیایی رنگ دهنده، بدون آن که خواص و ویژگی های آن تغییر پیدا کند، می توان گچ را در رنگبندی های مختلف تهیه کرد.
از گچ رنگی در ساخت گچ تحریر، پوشش دیوارها، ساخت مجسمه و ساخت دکورهای تزئینی استفاده می شود.

سخن آخر
در این مقاله سعی کردم تا اطلاعات مفیدی را درباره انواع گچ ها ساختمانی و مزایا و معایب گچ با شما به اشتراک بگذاریم.

برچسب‌ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Rating*