پرکاربردترین مصالح ساختمانی در ایران چیست؟


خانم کاروان مقدم 20 تیر 1400 دقیقه مطالعه
iOS 14

در صنعت ساختمان سازی به مواد و مصالحی که از مرحله سفت کاری تا نازک کاری ساختمان به کار برده میشود، مصالح ساختمانی می‌گویند.

مصالح به دو صورت مورد استفاده قرار می‌گیرد: طبیعی و مصنوعی و از ویژگی های منحصر به فردی مانند استحکام و مقاومت بسیار بالا، ظاهری زیبا و به کارگیری آسان برخوردار است. هنگامی که میخواهید مصالح ساختمانی خریداری کنید، باید به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از مصالح درجه ی یک که دارای دوام و مقاومت فوق العاده بالایی است، باعث شده  تا عمر مفید ساختمان هم به همان میزان افزایش یابد.

مصالح ساختمانی از نظر جنس به دو دسته ساده و مرکب تقسیم بندی شده، مصالح ساده به مصالح مصنوعی و طبیعی که از یک نوع مواد اولیه باشند گفته میشود. به عنوان مثال کاشی، تیرآهن، شن و سیمان و… در دسته مصالح ساختمانی ساده قرار دارند.به بعضی مصالح طبیعی و مصنوعی که از ترکیب چند نوع مواد اولیه تولید میشوند، در صنعت ساختمانی به مصالح ساختمانی مرکب شناخته شده است. تیرچه، انواع ملات و بتن و… در این دسته جای دارند.

گفتنی است مصالح ساختمانی در هر دو دسته ساده و مرکب از پرکاربردترین مصالح ساختمانی به شمار میروند.برای آن که بیشتر با پرکاربردترین و رایج ترین مصالح ساختمانی آشنا شوید توصیه می‌کنیم، تا انتها مقاله همراه ما باشید.

معرفی 7 نمونه از پرکاربردترین مصالح ساختمانی

آجر

میتوان گفت آجر ملقب به قدیمی ترین مصالح ساختمانی در صنعت ساختمان سازی است.برای ساخت آجر از خاک رس استفاده میشود. به این صورت که بعد از عمل آوری خاک رس آن را تبدیل به گل ‌ کرده و پس از ریختن در قالب‌های آماده که به مرحله خشت زنی معروف است، اجازه میدهند تا خشت ها خشک شوند، سپس آنها را وارد کوره ها کرده و مرحله پخت آجر آغاز میشود.

کیفیت آجرها بستگی به کوره هایی که در آن پخته میشود دارد. به طور کلی آجرها در دو نوع رسی و آهکی ساخته و به بازار عرضه میشود.برای ساخت آجرهای رسی از سیلیکات های آلومینیومی و برای آجرهای آهکی از سنگدانه های ریز سیلیسی به استفاده میشود.

با توجه به آن که آجرها در اشکال و اندازه های مختلف تولید میشود، از این رو به یکی از پرکاربرد ترین مصالح ساختمانی شناخته شده است . امروزه از کاربردهای آجر میتوان به استفاده از آن در نمای خارجی ساختمان ها و دکوراسیون داخلی اشاره کرد.

زیبایی و مقاومت بالا را میتوانید در جدیدترین نوع آجر که آجر نسوز نام دارد مشاهده کنید. اگر دقت کرده باشید در دیوار داخلی شومینه ها و نماکاری بعضی از ساختمان ها از آجر نسوز استفاده شده است.گفتنی است از نظر قیمتی در بازار آجر نسوز گران تر از آجر معمولی به مصرف کنندگان فروخته میشود.

برای خواندن مقالات بیشتر به مجله سرام لند مراجعه کتید.

سیمان

به مصالحی که به صورت پودر بسیار ریز که قابلیت ترکیب شدن با آب را دارد سیمان گفته میشود.

سیمان از جمله مصالح ساختمانی است که به هنگام ترکیب با آب حالت چسبنده به خود گرفته و علاوه بر آب در مجاورت هوا هم به یک ماده بسیار سخت و مقاوم تبدیل میشود. از مواردی که در خشک شدن و گیرش سیمان تاثیر دارد، به ریز بودن دانه های آن میتوان اشاره کرد.

سیمان ها دارای انواع مختلفی هستند، مانند سیمان نسوز، سیمان سفید، سیمان رنگی، سیمان سرباره ای ضد سولفات، سیمان بنایی، سیمان ضد آب، سیمان پوزولانی و سیمان پرتلند که همگی در بازار موجود است.

در میان انواع گوناگون سیمان، سیمان پرتلند از پرکاربردترین نوع سیمان به شمار میرود که در 5 تیپ ساخته شده و در مصارف مختلف در اختیار مصرف کنندگان قرار می‌گیرد.

سنگ

سنگ ها از گذشته تا به الان در صنعت ساختمانی مورد توجه بسیاری قرار گرفته است.همانطور که میدانید در گذشته خانه ها  تماما از سنگ ساخته می شد و با مرور زمان از سنگ در کنار سایر مصالح بهره می‌گرفتند.

از جمله کاربرد سنگ ها در صنعت ساختمانی که از دو نوع طبیعی و مصنوعی می باشند میتوان کانتر، کفپوش،راه پله، سینک و نماکاری نام برد.باید گفت زیبایی خاص و منحصر به فرد سنگ ها موجب شده تا به یکی از پرکاربرد ترین مصالح ساختمانی شناخته شود.

هر کدام از انواع سنگ ها با توجه به کاربردشان از ویژگی هایی مانند مقاوم در برابر ترک خوردگی، هوازدگی، شستشو، ضربات، خراشیدگی و مواد شیمیایی و اسیدی  برخوردار هستند.

به عنوان مثال گرانیت، مرمر، تراورتن، گابرو، کوارتزیت، دیوریت، مرمریت، چینی و ماسه سنگ چند نمونه از انواع سنگ ها بوده که هر یک ویژگی مخصوص به خود را دارند.

گچ

از آسیاب نمودن سنگ گچ ، گچ به دست می‌آید. بدین صورت که پس از استخراج سنگ گچ از معدن آن را درون کوره قرار داده و پس از حرارت دیدن به پودر گچ تبدیل میشود.

از جمله مواردی که از پودر گچ استفاده میشود ، سرامیک سازی، اندودکاری، کاشی کاری، گچ بری، ساخت قطعات پیش ساخته و صنعت سیمان است. مقاومت بالادر برابر حریق، عایق صدا و هم چنین به عنوان محافظ برای قطعات فولادی از ویژگی های گچ به شمار می رود.

ارزان قیمت بودن گچ موجب میشود تا هر زمان ساختمان دچار مشکلات جزئی شود به آسانی در دسترس باشد و آنها را برطرف نمود. در کنار مزایا، گچ از معایبی هم برخوردار بوده به عنوان مثال در برابر رطوبت و آب مقاوم نبوده، در مجاورت با فلز دچار خوردگی میشود بنابراین توصیه میشود قبل از گچ کاری فلزات، آن را با یک لایه رنگ عایق کنید.

پرکاربردترین مصالح ساختمانی در ایران

پرکاربردترین مصالح ساختمانی در ایران

بلوک سیمانی

بلوک سیمانی یا همان بلوک بتونی که از ترکیب سیمان، آب، ماسه و شن ریزه ها با سایر سنگدانه ها ساخته میشود. باید گفت پس از مخلوط کردن آن را متراکم کرده و در مرحله عمل آوری بلوک سیمانی تولید میشود.

بلوک سیمانی از پرکاربرد ترین مصالح ساختمانی بوده که به دو شکل توپر و توخالی در بازار موجود است.

از کاربرد های این بلوک های سیمانی این است که میتوان از آن به عنوان باربر یا غیرباربر در دیوارهای داخلی و خارجی، سقف های تیرچه بلوک، تیغه های جداکننده و … استفاده کرد.بلوک سیمانی در انواع مختلفی مانند سبک، معمولی، اسفنجی، لیکا و سنگین تولید و به کار برده میشود.

از بلوک سیمانی توخالی زمانی استفاده میشود که به منظور جداسازی فضا دیوارچینی انجام گیرد اما اگر هدف ساختن یک دیوار باربر است باید از بلوک سیمانی توپر کمک گرفت.

چوب

چوب از رایج ترین مصالح ساختمانی بوده که به صورت طبیعی در طبیعت یافت میشود. اما زمانی میتوان از چوب به عنوان مصالح استفاده کرد که عاری از هرگونه ترک خوردگی، تابیدگی، صمغ و دارای بافت یکنواختی باشد. برای آن که متوجه شوید کدام چوب نامرغوب و نامناسب است باید سطح چوب را بررسی کنید اگر شیره گیاه بر روی چوب بوده و یا دچار گره، پوسیدگی و خشک شدگی شده باشد میتوان گفت این چوب مناسب برای ساختمان سازی نیست.

برای قالب بندی بتن از چوب کاج و صنوبر و از چوپ سفید برای قالب بندی پی و هم چنین برای پشت بند قالب، شمع و شلاقی ها از چوب های بدون ترک و بسیار مقاوم به کار برده میشود. از چوب ها هم در مراحل اولیه ساخت بنا و هم در مرحله ی طراحی داخلی به صورت طبیعی و مصنوعی استفاده میشود.

ملات

ملات حالت خمیری و چسبنده داشته و برای چسباندن مصالح به یکدیگر کاربرد دارد. ملات ها در انواع و اقسام مختلفی مانند ملات گل و کاهگل، ملات گچ، ملات ماسه و سیمان، ملات سیمان و آهک پوزولانی، ملات سیمان بنایی، ملات گل و آهک و ملات ماسه، سیمان و آهک تولید میشود.

گفتنی است که ملات ها از دو بخش ماده چسباننده  و ماده پر کننده تشکیل شده که بیشترین حجم را ماده پرکننده گرفته است. هم چنین برای تقویت بعضی از خواص ملات به آن حباب سازها، روان کننده ها، افزودنی های پوزولانی و کندگیر کننده ها افزوده میشود.

 

سخن آخر

ما در این مقاله سعی کردیم شما را با پرکاربردترین مصالح ساختمانی آشنا سازیم . امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دهیم.

 

برچسب‌ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Rating*